DZIAŁANIE

HELICHRYSUM ITALICUM / KOCANKA WŁOSKA /IMMORTELLE jest wspaniałą rośliną leczniczą, z której metodą destylacji parą wodną wytwarzany jest cenny olejek eteryczny. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości olejek posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyoksydacyjne.

Olejek Helichrysum Italicum / Immortelle 100% Pure Essential Oil Therapeutic Grade, został wielokrotnie przebadany naukowo, dzięki czemu potwierdzono jego skuteczność w leczeniu wielu dolegliwości i problemów zdrowotnych.

HELICHRYSUM ITALICUM / KOCANKA WŁOSKA jest członkiem rodziny astrowatych i występuje w ponad 600 różnych gatunkach. Pochodzi z regionu morza śródziemnego, gdzie od wielu setek lat jest powszechnie wykorzystywana, ze względu na swoje cenne właściwości lecznicze. Dotyczy to szczególnie takich krajów jak: Włochy, Francja(Korsyka), Chorwacja, Bośnia i Hercegowina(Smilje). Niektóre źródła podają, że kwiaty kocanki włoskiej były suszone i oferowane greckim bogom. Jednak dziś nadal odgrywa ważną rolę w tradycyjnej medycynie ludowej wielu krajów, a jej popularność rozprzestrzeniła się niemal na cały świat.

Olejek Helichrysum Italicum / Immortelle dla zdrowia i urody. Aby zweryfikować niektóre z tradycyjnych zastosowań olejku z Helichrysum Italicum oraz podkreślić jego potencjalne zastosowania, w ciągu ostatnich kilku dekad były prowadzone liczne badania naukowe. Tematem wielu z nich była weryfikacja skuteczności działania, jako naturalnego środka przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Najważniejsze wyniki potwierdziły silne właściwości olejku z kocanki włoskiej w zakresie obniżenia stanów zapalnych w organizmie. W szczególności zaobserwowano takie mechanizmy jak: hamowanie enzymu zapalnego, aktywność usuwania wolnych rodników. Współczesna nauka praktycznie potwierdza to, co tradycyjna znała od wieków! Olejek Immortelle wykazuje specjalne właściwości, które sprawiają, że sprawdza się jako naturalny przeciwutleniacz, środek przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny i przeciwzapalny. Może być stosowany na dziesiątki różnych sposobów, wpływając na poprawię stanu zdrowia oraz zapobiegając rozwojowi wielu chorób. Niektóre z najbardziej popularnych zastosowań to wspomaganie gojenia ran, leczenie zakażeń, rozwiązywanie problemów trawiennych, wspieranie pracy układu nerwowego, a także serca i dróg oddechowych.

Olejek Helichrysum Italicum to naturalny antybiotyk i środek przeciwgrzybiczny dla skóry. Zawarte w olejku z kocanki włoskiej flawonoidy i związki terpenowe są bardzo skuteczne wobec bakterii i grzybów, które mogą powodować różnego rodzaju podrażnienia skóry, w tym wysypki, infekcje i opóźnione gojenie ran. Aby wykorzystać olejek Immortelle do łagodzenia i ukojenia skóry, połącz go np. z olejkami jojoba, kokosowym, lawendowym lub różanym a następnie wcieraj tę mieszankę na twarz. Może to zapobiec pokrzywce, zaczerwienieniu, wypryskom, wysypkom i podrażnieniom po goleniu. Zapewni także delikatną ochłodę i złagodzi swędzenie.

Olejek Immortelle na oparzenia słoneczne i ochronę przed nowotworem skóry. Olejek pomaga nawilżyć i zregenerować spaloną słońcem skórę i łagodzi ból po oparzeniach słonecznych. Można także zmniejszyć objawy starzenia się i uszkodzeń skóry spowodowanych promieniowaniem UV, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów skóry. Wymieszaj niewielką ilość oleju z odrobiną oleju kokosowego lub jojoba i stosuj go bezpośrednio do obszaru dotkniętego podrażnieniem w celu łagodzenia bólu i wspierania zdrowej odnowy skóry. W przypadku poważniejszych oparzeń koniecznie zgłoś się do lekarza.

Olejek Helichrysum Italicum na trądzik i opryszczkę. Według badań medycznych, olejek Helichrysum Italicum to silny antybiotyk o właściwościach przeciwbakteryjnych, które czynią go doskonałym naturalnym lekarstwem na trądzik i opryszczkę. Działa bez wysuszania skóry i innych niepożądanych efektów ubocznych, jakie mają zazwyczaj miejsce podczas stosowania leków na to schorzenie dermatologiczne.

Olejek pomaga zwiększyć ochronę zdrowia serca. Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2008 roku na Uniwersytecie w Durbanie, hipotensyjne działanie Helichrysum Italicum poprawia stan zdrowia naczyń krwionośnych przez zmniejszenie stanu zapalnego, zwiększenie funkcji mięśni gładkich i obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. Obserwowano sercowo-naczyniowe skutki stosowania olejku z kocanki włoskiej w zakresie wspierania leczenia wysokiego ciśnienia krwi i ochrony zdrowia serca, podobnie jak był on stosowany od wielu lat w tradycyjnej medycynie europejskiej.

Olejek Immortelle chroni przed rozwojem nowotworów. Badania kliniczne wskazują, że olejekHelichrysum Italicum zawiera specjalne związki przeciwutleniające, głównie flawonoidy, które hamują stres oksydacyjny i wzrost komórek rakowych. Co więcej, badania wykazały, że olejek Immortelle jest skuteczny w ochronie przed uszkodzeniem DNA, mutacji i śmierci komórek, a także wpływa na spowolnienie wzrostu guzów. Jego cenna właściwość fotoochronna wynika głównie ze względu na bogactwo acetofenonów i związków floroglucyny.

Olejek Helicheysum Italicum zapewnia naturalne leczenie hemoroidów. Aby zmniejszyć ból i obrzęk hemoroidów, nakładaj na nie 3-4 krople olejku wacikiem. Czynność tą powtarzaj co kilka godzin, aby złagodzić stan zapalny i obrzęk.

Olejek z Immortelle wspiera naturalne leczenie infekcji szczepem candida. W badaniach klinicznych wskazano na szczególne związki zawarte w olejku z kocanki włoskiej, które zdają się wykazywać działania przeciwgrzybicze wobec infekcji szczepem Candida. Olejek Immortelle pomaga łagodzić stany zapalne przewodu pokarmowego, zapalenia w obrębie błony śluzowej jelit, zwiększa odporność i przyspiesza proces rekonwalescencji.

Helichrysum Italicum to naturalny lek przeciwbólowy. Badania wskazują również, że olejek z kocanki włoskiej zmniejsza ból mięśni poprzez obniżenie obrzęku, stanu zapalnego i poprawę krążenia. Wspomaga gojenie stawów i mięśni, co czyni go skutecznym i naturalnym lekiem na wszelkiego rodzaju objawy, związane z bólem stawów, fibromialgią i urazami wysiłkowymi. Można go także używać razem z olejkiem lawendowym, który jest również bardzo skuteczny w zmniejszaniu bólu i stresu.

Unikalne związki i właściwości olejku Immortelle. W ostatnich latach naukowcy aktywnie badają farmakologiczne działanie olejku z kocanki włoskiej, w celu poznania jego tradycyjnych zastosowań, ewentualnej toksyczności, interakcji z innymi środkami oraz bezpieczeństwa stosowania. Ponieważ mamy możliwość poznania coraz więcej informacji przewiduje się coraz częściej, że olejek Immortelle może stać się ważnym orężem w leczeniu wielu chorób. Według przeprowadzonych do tej pory badań stwierdzono, że jednym z głównych powodów unikalnych właściwości olejku z Helichrysum Italicum jest jego potencjał antyoksydacyjny, dzięki zawartości acetofenonów i floroglucyny, jest również bardzo bogaty w metabolity, w tym triterpenoidy i seskwiterpeny. Oprócz tego zawiera także flawonoidy. Składniki te są odpowiedzialne za jego niezwykłe działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak i wykazywanie właściwości antyproliferacyjnych i przeciwnowotworowych. Ochronne właściwości olejku z kocanki włoskiej zapewniane są również przez działanie takich związków jak kortykoidy, które przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych, poprzez hamowanie działania różnych szlaków metabolicznych kwasu arachidonowego. Włoscy naukowcy odkryli również, że z powodu obecności związków etanolowych Immortelle zapewnia wewnętrzne działanie przeciwskurczowe, pomocne w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego.

Olejek Helichrysum Italicum – ewentualne efekty uboczne. W kontekście bezpieczeństwa stosowania i występowania niepożądanych efektów ubocznych olejek Helichrysum Italicum nie wykazuje znaczącego poziomu w zakresie możliwości wywoływania reakcji alergicznych, cytotoksyczności i genotoksyczności. Zwykle jest dobrze tolerowany, a łagodne działania niepożądane występować mogą tylko w rzadkich przypadkach. Niektórzy ludzie mogą jednak doświadczać niezbyt silnych reakcji alergicznych na pojedyncze składniki olejku. Aby przetestować ewentualne reakcje organizmu zawsze spróbuj użyć niewielkiej ilości dowolnego olejku na niewielkim obszarze skóry przed nałożeniem go na bardziej widoczny i rozległy.

Olejek Immortelle – właściwości kosmetyczne. Wśród najważniejszych składników olejku eterycznegoHelichrysum Italicum należy wymienić octan nerylu, kurkumeny oraz zbalansowany profil diketonów. Składniki te mają wpływ na jego szerokie spektrum działania. Octan nerylu działa rozkurczowo i przyspiesza gojenie się ran. Kurkumeny cechuje silne działanie przeciwzapalne oraz zdolność do chelatowania jonów metali odpowiedzialnych za procesy tworzenia wolnych rodników. Z kolei diketony to cząsteczki unikalne dla olejku z kocanki włoskiej, stymulują tkanki do regeneracji, co wykorzystuje się w redukcji blizn i wspomaganiu gojenia się ran. Wspomaga łagodzenie urazów sportowych, łagodzi bóle różnego pochodzenia, stłuczenia i obrzęki. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej i starych blizn. Może być stosowany w kremach i olejkach redukujących blizny i rozstępy. Olejek z kocanki włoskiej jest podstawą wielu mieszanek o działaniu leczniczym. Znajduje zastosowanie w kosmetykach regenerujących i przeciwstarzeniowych.

Olejek z Immortelle jest składnikiem wielu mieszanek przeciwtrądzikowych, serum, masek, kremów. Bardzo cennym działaniem kosmetycznym olejku z kocanki włoskiej jest korzystny wpływ na naczynka krwionośne. Olejek wykazuje właściwości uszczelniające i obkurczające naczynka, dlatego skutecznie sprawdza się w przypadku cer wrażliwych ze skłonnością do zaczerwienień, a także na okolice oczu ze skłonnościami do pojawiania się opuchnięć i zasinień. Przyspiesza leczenie siniaków, zaczerwienień i krwiaków. Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i łagodząco. Ponadto, olejek Immortelle działa silnie regeneracyjnie. Wpływa na przyspieszenie procesów odnowy naskórka, wspomaga gojenie i zabliźnianie ran. Sprawdza się w ukojeniu skóry poparzonej nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne. Łagodzi ból i nawilża odwodnioną od słońca skórę. Olejek Immortelle wymieszany z innym środkiem nawilżającym można stosować bezpośrednio na obszary skóry dotknięte poparzeniem. Efektem będzie natychmiastowe uczucie ulgi oraz pomoc w odnowie naskórka. Wykazano także silnie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne działanie olejku Helichrysum Italicum. Najsilniej działa wobec następujących rodzajów bakterii i drożdży: Staphyllococcus aureus, Candida albicans i Mycobacterium phlei. Działanie to olejek zawdzięcza głównie obecności flawonoidów i związków terpenowych. Może być zatem z powodzeniem stosowany w przypadku różnych infekcji oraz w przypadku cer trądzikowych. Ponadto, regularnie stosowany na twarz będzie zapobiegał powstawaniu podrażnień po goleniu u mężczyzn, wyprysków i zaczerwienień. Dzięki właściwościom regeneracyjnym, olejek z kocanki włoskiej skutecznie działa na rozstępy. Na poziomie komórkowym przenika do głębokich warstw skóry, gdzie wspomaga szybką odbudowę zniszczonych komórek. Poprawia elastyczność skóry i zapobiega pojawianiu się kolejnych rozstępów. To działanie, olejek Helichrysum Italicum zawdzięcza diketonom, które wspomagają zregenerowanie się komórek skóry. Olejek Helichrysum Italicum działa także antyoksydacyjnie, a to za sprawą obecnych flawonoidów i acetofenonów. Flawonoidy zdolne są do hamowania enzymatycznego i nieenzymatycznego utleniania lipidów. Aktywność przeciwutleniająca flawonoidów wynika z ich zdolności do wiązania jonów metali oraz wychwytywania wolnych rodników. Flawonoidy mogą również hamować oksydazy, zapobiegając tworzeniu się reaktywnych form tlenu. Dzięki temu, flawonoidy opóźniają procesy starzenia się komórek. Olejek zaliczany jest do lekkich i szybko wchłaniających się. Wchłania się szybciej i dociera glębiej niż kremy i maści!

Warto pamiętać, że najlepszym wyborem jest wysokiej jakości produkt organiczny, gdzie główne składniki aktywne są silniejsze i efektywniejsze w działaniu. Warto również używać olejku Helichrysum Italicum klasy terapeutycznej. Olejek tego typu jest zazwyczaj trudniejszy do zdobycia, gdyż Kocanka Włoska(SMILJE) jest bardzo wrażliwa na wpływ klimatu i skład gleby. Z tego względu lepiej jest skorzystać z produktu zaufanej marki.


ZAPRASZAMY DO ZAKUPU !!!